iletisim

inşaat zemin duyuru:

insaat-zemin.com websitemizi zemin kaplama sektörü için yeniden tasarladık...

Tenisin Tarihi

Tenisin Tarihçesi

Tenisin ilk olarak nerede başladığı tam olarak bilinmemekle beraber, binlerce yıl önce eski Mısır, Yunan ve Perslilerde tenise benzer bir oyunun olduğundan söz edilmektedir. Fakat, 12. yüzyılda zengin İngiliz ve Fransız asilzadeleri betondan yapılma dört duvar içinde ve üstü bir fileyle kapalı sahalarda, Kort veya Kraliyet Tenisi adı verilen bir sporu yapmaya başlamışlardır. İlk zamanlarda tenis çıplak ellerle oynanmış, sonra eldivenler kullanılarak oynanmış ve en sonunda da, günümüzün raketlerini andıran araçlar kullanılmıştır.

tenis kortu

1873 yılında İngiliz bir subay olan binbaşı Walter Clopton Wingfield ilk çim tenisini icat etmiştir. Oyunun patentini aldıktan sonra, İngiltere ve diğer ülkelere tenis fileleri ve toplarını satmaya başlamıştır. Bu tarihten sonra, tenis hızla yayılmaya ve popüler olmaya başlamış ve 1875 yılında, İngiltere'de Marlylebone Kriket Kulübü tarafından ilk tenis kuralları belirlenip yayımlanmıştır. Yine bir İngiliz subayı tarafından, Bermuda Adası'na tenis topları ve raketleri götürülmüş, Mary Ewing Outerbridge bu oyunu ilk kez burada görmüş ve tenis topları, file ve raketler satın alarak Staten Adası'nda bulunan evine, New York'a getirmiş. Böylece tenis sporu Amerika'da da tanınmaya ve yayılmaya başlamıştır.

1881 yılında Amerikan Çim Tenis Federasyonu kurulmuştur. Yine aynı yıl içinde ilk Amerikan Erkekler Şampiyonası Newport, Rhode Adası'nda düzenlenmiştir. Yine ilk Amerikan bayanlar şampiyonası ise, 1887 yılında Philadelphia' da düzenlenmiştir.

1913 yılında Uluslararası Çim Tenis federasyonu (ILTF) resmi olmadan kurulmuş ve 1923 yılında, tenis oyun kuralları ILTF tarafından belirlenmiş ve federasyon resmi statüsüne kavuşmuş. 1977 yılında ise, Çim ibaresi kaldırılarak, adı Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) olmuştur.
Tenis o tarihlerden günümüze kadar, bütün dünyaya yavaş yavaş yayılmış ve popüler bir spor dalı haline gelmiştir.
Tenisin Türkiye Tarihçesi :

Bu sporun ne zaman ve kim vasıtası ile ülkemize girdiği tam olarak bilinmemekle birlikte, ülkemizde görev yapan Avrupalı elçilik görevlilerince ülkemize geldiği ve sonra ülkemizde rağbet görerek yayıldığı varsayılmaktadır. Tenis federasyonumuz, Cumhuriyetin ilanından hemen sonra 1923 yılında kurulmuş ve ilk başkanlığını Server Bey yapmıştır. 1926 yılında ilk müsabaka organizasyonu gerçekleştirilmiştir. Yapılan bu ilk şampiyonada teklerde Suat SUBAY, çiftlerde Suat SUBAY - Sedat EROĞLU ikilisi birinci olmuştur.

İlk kez uluslararası katıldığımız müsabaka ise Atina'daki Balkan Şampiyonasıdır. Bu müsabakalarda Sedat EROĞLU - Vahran ŞİRİNYAN çifti ülkemize ilk uluslararası birincilik derecesini getirmiştir. Nazmi BARİ 1951-1965 yılları arasında uzun bir süre tek erkeklerde birinciliği elinde tutmuş ve kırılması güç bir rekora imza atmıştır. Bu sayede dünya Türk tenisçileri ile tanışmıştır. Nazmi BARİ ülkemize bir çok uluslararası başarı kazandırmış nadir tenisçilerdendir. Türkiye ilk olarak takım müsabakalarının yapıldığı DAVİS kupasına ise, 1959 yılında katılmıştır.

Tenisin ülkemizdeki son durumuna bakıldığında, hem tesis hem de bu sporu amatör veya profesyonel seviyede yapanların istenilen düzeyde ve sayıda olmadığı görülmektedir.

Tenis Oyunu Temel Kuralları

tenis kortu

Tenis; kadın, erkek, çocuk, yaşlı, özürlü herkese hitap edebilen, hem açık hem de kapalı alanlarda oynanabilen nadir spor dallarından biridir. Herkesin kendi fiziksel yapısı ve yetenekleri dahilinde oynayabileceği, hız, çeviklik, koordinasyon, dayanıklılık gerektiren ve kazandıran bir spor dalıdır. Tenis, tekler ve çiftler olarak gruplandırılır. Teklerde karşılıklı birer oyuncu, çiftlerde eşli karşılıklı ikişer oyuncu olmak şartı ile oynanır. Oyun sahası 23.77 m boyu, tekler için 8.23 m, çiftler için 10.97 m eninde dikdörtgen şeklinde; çim, beton, asfalt, halı, sentetik, antuka, toprak gibi zeminlerden oluşan bir alandır. Saha 91.4 cm yüksekliğinde ve 6.40 m uzunluğunda bir fileyle ortadan ikiye ayrılmıştır.Temel oyun kuralları hem erkekler hem de bayanlar için aynıdır.

Oyunun temel mantığı, topu raket kullanarak, çizgilerle sınırlanmış alan içine bir defa sekerek veya hiç yere değmeden rakip sahanın çizgilerle belirlenmiş alana rakibinin karşılayamayacağı şekilde atabilmektir. Servise kiminle başlanacağı para atışı veya raket çevirme yöntemiyle belirlenir. Oyun, ilk servis atma hakkını kazanan oyuncunun, kendi yarı sahası dip çizgisi (baseline) arkasının sağından, rakip sahanın çaprazındaki sağ servis alanına servis atması ile başlar. Servis karşılayan topun yere bir kez çarpıp sektikten sonra karşı alana topu vurabilir. Başarısız servis atışlarına hata (Fault) denir. Her puan için iki servis atma hakkı vardır. Servis atışı fileye çarpıp, servis sahası içine düşmüşse buna let denir. Fakat bu hata (fault) değildir; servis tekrar edilir. Servisin let durumunda bir sınırlama yoktur. İkinci servis atışında da hata yapılırsa, ikinci hata (Double Fault) olur ve sayıyı rakip oyuncu alır. Servis atışı sırasında topa vurana kadar, oyun alanı çizgileri ihlal edilirse, buna ayak hatası (Foot Fault) denir. Ayak hatası yapıldığında, bu bir hata olarak kabul edilir ve ikinci servis hakkı kullanılmak zorunda kalınır.
Hatanın tekrarı durumunda sayı rakip oyuncunun olur. Ayrıca;

*Topu filenin üzerinde rakip sahaya atamazsanız
*Topu rakip sahanın sınırları dışına vurursanız
*Topa yerde bir defa sektikten sonra vuramazsanız
*Top raketinize birden fazla değerse, puan kaybedersiniz.

Sayı alındıktan sonra, servis atan bu sefer kendi sahasının dip çizgisi arkasının solundan, yine rakip sahanın çaprazındaki sol servis alanına servis atar, bu sayı kazanıldıkça bir sağdan bir soldan oyun bitene kadar devam eder. Sonraki oyunda, servis atma hakkı diğer oyuncuya geçer. Toplamları tek sayı olan oyunlarda saha değişimi yapılır. Servis karşılama dışında, top yerde sekmeden de vurularak karşı alana atılabilir. Topun oyun çizgileri üzerine çarpması durumunda oyun devam eder. Topun çizgilerle sınırlanan alanın dışına atılmasına ise out denir.

Bir set 6 oyundan oluşur. Teniste, özel turnuvalar hariç, erkekler beş set, bayanlar 3 set oynar. Bir oyunda puanlar; Love (0) -15 - 30 - 40 ve Oyun şeklindedir. İlk sayıyı alan 15, ikinci sayıyı alan 30, üçüncü sayıyı alan 40 olarak sayılır. 40-40 (Deuce) durumunda, oyun berabere olur ve bundan sonraki ilk sayıyı alan avantaj (Advantage) kazanır. Bu durumda oyun, oyunculardan biri diğerine iki puan üstünlük kurana kadar devam eder.
Çiftlerde de puanlama, oyun ve set kuralları aynıdır. Servis atma sırası, servisi atma hakkı kazanan çiftlerin aralarında anlaşması ile belli olur. İlk oyun bittikten sonra, servis rakip çifte geçer. Üçüncü oyunda, servisi ilk kullanan çifte sıra geldiğinde, servis atmayan oyuncu servis kullanır ve bu dönüşümlü olarak servis sırası bu şekilde devam eder.

Çiftlerde servis karşılama sırası, her setin başında kararlaştırılır. Eşler her oyun esnasında dönüşümlü olarak servisi karşılar.
tenis kortu
Tie-Break Kuralı: Oyunlarda 6-6 lık bir durum olduğunda, setin galibini belirleyecek bir oyun oynanır ve buna Tie-Break uygulaması denir. Tie-Break oyununda sayılar 1-2-3-4-5-6-7 olarak sayılır. İlk 7 sayısına ulaşan veya iki sayı üstünlüğü alan oyunu alır. Aksi halde iki sayı farka kadar oyun devam eder. Set 7/6 (7/5) olarak kaydedilir. Bunun anlamı, set 7/6 ve son oyun tie-breakte 7/5 kazanıldı demektir. Tie-Break oyununda normal servis sırası gelen oyuncu sağdan bir servis atar. Sayıdan sonra servis sırası karşıdaki oyuncuya geçer. Karşıdaki oyuncu da soldan ve sağdan olmak üzere iki servis atar ve servis sırası gelen, ikişer servis kullanmak kaydıyla oyun sonuna kadar devam eder. Toplamı 6 olan sayıda saha değişimi yapılır. Tie-Break kuralı hem teklerde hem de çiftlerde aynıdır.

Raket Seçimi

Raket seçimi, tenis oyununu çabuk, etkili ve doğru öğrenmenin temelini oluşturur. İlk raket almaya karar verdiğinizde, kesinlikle ucuz, adi raketler almamalısınız. Eğer böyle yaparsanız, hem tenis temel vuruşlarını öğrenmede ve etkili vurmada zorluklarla karşılaşır hem de ileriki safhalarda raketinizi değiştirmek zorunda kalabilirsiniz. Size uygun kaliteli bir raket alıp, uzun süre kullanmak, vuruşlarınızın kötü ve verimsiz olmasını önleyecek ve tenis oynamaktan zevk almanıza yardımcı olacaktır. Öyleyse kendinize en uygun tenis raketini seçmede; elinize uygun olmasına ve kaliteli bir raket olmasına özen göstermeliyiz.

Ele Uygun Raket Nasıl Seçilir?

Bir raketi elinize aldığınızda L4 veya 4.½ gibi değerler görürüsünüz; bunlar, o raketin sapının inch değerinden çevresinin ölçüsünü ifade etmektedir. Eğer raketinizde L0-L1-L2-L3-L4-L5 gibi ibareler varsa, o da raketin hafif dizayn (Light Weight) edildiğinin ifadesidir. L4 gibi değerlerde, hafif dizayn dört inçlik raket demektir. Raket sapı ölçüleri inç ve santimetre bazından değerleri ve karşılıkları aşağıdaki tabloda gösterilmiştir.

Hafif Raket Sap Ölçüsü Raket Sap Ölçüsü İnç Santimetre
L0 0 4¨ 10.16 cm
L1 1 4 1/8¨ 10.4775 cm
L2 2 4 1/4¨ 10.795 cm
L3 3 4 3/8¨ 11.1125 cm
L4 4 4 1/2¨ 11.43 cm
L5 5 4 5/8¨ 11.7475 cm

Doğru Raket Sapı (Grip) Ölçüsünü Bulma Yöntemi

Raketi kullanacağınız elin yüzük parmağından avuç içi ortasına kadar olan uzaklığı cetvelle ölçün. Bu değer sizin kesinlikle en uygun raket sap ölçünüzün karşılığıdır. Çıkan değeri yukarıdaki tabloyla karşılaştırarak, elinize en uygun raketi alabilirsiniz.

Size kalın gelebilecek bir raketle oyun oynamaya kalktığınızda, rakete hakim olabilmek için çok çaba harcamanız gerekecektir. Yanlış seçilmiş bir raket parmaklarınızın çabuk yorulmasına neden olabileceği gibi başarılı vuruşlar yapmanızı da engelleyecektir. Yine elinizin ölçüsüne küçük gelebilecek bir raketle oynamaya kalkışmanız, rakete hakim olmakta zorlanmanıza ve raketin dönmesini engellemek için elinizi sıkmanıza neden olacaktır. Bu elinizin ve parmaklarınızın yorulmasını arttıracak, bununla birlikte iyi vuruşlar yapmanızı engelleyecektir. Doğru raket seçimi, iyi öğrenme ve iyi bir oyun için şarttır.

Tenis Kortu Yüzeyleri Ve Karşılaştırmaları

Sert Kort (Hardcourt) ile Toprak Kort (Antuka ya da Clay Court) arasındaki farklar aşağıdaki gibi incelenebilir.

Toprak Kort
Zemin esnek olduğu için kaslar açısından daha sağlıklıdır. Toplara kayarak da vurabileceğiniz için sakatlanma riskini azaltmaktadır.
Oyunu yavaşlatır. Sürtünme katsayısı 0.60 civarıdır. Hem performans hem de kulüp oyuncuları için zevkli ve çekişmeli oyunlara neden olur.
Karlılığı düşüktür. Kış aylarında don olan bölgelerde ve aşırı yağmurlarda kort kullanılamaz. Turnuva ağırlığı olmayacak ve sıcak bölgeler için daha uygundur.
Kuruluş maliyetleri hemen hemen aynıdır. Ancak toprak kortların bakım masrafları yüksektir. Devamlı sulanmaları ve çizgilerin yenilenmesi gerekmektedir. Bakımın iyi yapılmadığı takdirde ve kış aylarının devamında kortlar aşırı yumuşak kalarak, oyun kalitesini bozabilirler.

Sert Kort
Eğer kaliteli malzeme kullanılırsa (kauçuklu ara katlar atılırsa) toprak kadar olmasa bile zemin esneklik kazanır. Turnuva oyuncuları gibi her gün saatlerce oynanmayacaksa, sert zemin sorun yaratmaz.
Oyun hızlıdır. Sürtünme 0.35 civarıdır. Oyun bazen sadece servis voleden ibarettir. Ancak çeşitli zemin uygulamaları ve kaplama malzemesinin kalitesinin arttırılmasıyla toprak kort yavaşlığına yaklaştırılmaktadır.
Yaz kış oynanabilir. Kortun su eğimi iyi verildiği takdirde bütün gün boyunca oynanabilir. Özel tenis kulüpleri için daha uygundur.
Bakım maliyetleri çok düşüktür. Haftada bir yıkanması yeterlidir. Turnuva standartlarının gerektirdiği altyapı ve standartlarda olduğu takdirde 7-8 yıl hiçbir bakım gerektirmez.

Teniste Kararlılık ve Önemi

Bir tenis puanı kazanmanın sırrı çok basittir. Topu karşıya, filenin üzerinden rakibinin atabildiğinden bir fazla at. Buna göre şu anda iki konu üzerine yoğunlaşmalıyız:

Topu filenin üzerinden karşıya nasıl atarız?
Rakibimizin attığımız topu çevirmesini nasıl engelleriz?
Bana göre birincisi ikincisinden çok daha önemlidir.

Tabiki, rakibimize hatalar yaptıran, güçlü vuruşlar yapmanın önemini küçümsemek istemiyorum. Bir amatör için şunu anlamak çok önemlidir; bir tenis maçının seyri esnasında meydana gelen basit hataların sayısı, winner dediğimiz güçlü vuruşlar sayesinde alınan sayılar toplamından çok daha fazladır. Fakat aklımıza kazınan hep winner vuruşlar olur. Hep ikinci sette attığımız muhteşem acei düşünürüz, peki ya o acei yapana kadar yaptığımız çift hatalar,

Kararlılığı geliştirmenin bir yolu, belirli vuruşlar için hedef belirlemektir. Örneğin ders esnasında kendi kendinize; bu ders peşpeşe en az 10 backhand paralel yapacağım diyebilirsiniz. Çok mu? O zaman niye bunu arka arkaya 20 yada 30'a çıkarmıyorsunuz.

Belirli vuruş şekillerinde güven kazanmak için hedef miktarını veya uzaklığını her zaman değiştirebilirsiniz. Servis üzerinde çalışan bir öğrenciye verilebilecek en güzel akıl: Birinci servis yüzden yüksek mi? Servis esnasında topu rakibinin forehandine veya backhandine yönlendirmeye ne dersin? Bunlar serviste güç kazanmadan önce kazanılması gereken şeylerdir. Öğrendiğim bu prensibi bütün vuruşlara uyguluyorum. Herkes 200 km/s lik servisler atmak ister, hatta bazen tutturabilirde. Fakat bu 'ace'i atabilmek için yaptığımız üç çift hataya değermiydi? Genellikle bu soruya verilecek cevap hayırdır.
Kararlılık kazandırmanın bir başka yolu da oyunculara hatayı göstermektir. İmkanınız varsa oyuncularınızın yaptığı maçın bir çeteresini tutun. Belki oyuncunuzun 7 winner forehand vuruşu yapmak için yaptığı 38 basit hatalı forehand vuruşu size bir ders verebilr. Çeteresi tutulan bir maç her zaman çok faydalıdır.

Kendi sınırlarınız içinde oynamaya çalışın ve rakibinizin sınırlarının ne olabileceğini anlamaya çalışın. Eğer rakibiniz Eylül den beri bir vole vuramamışsa niye sürekli topu ayağına atmaya çalışacaksınız ki. Kararlılık sayesinde herkesi yenersiniz demiyorum. Sadece neyi iyi yaptığınızı anlayın ve bunu kullanabileceğiniz kadar çok kullanın.

Kararlılığınız üzerinde çalışın. Kararlılık bir çok ateşli oyuncuya karşı kullanabileceğiniz basit bir çözüm olacak.

Hizmetlerimiz

  • qr kodu